Saturday, June 25, 2005

Communion Twice on the Same Day

Q: Can you tell me how often I may receive holy Communion on the same day?

A: The new Code of Canon Law, published in 1983, states in Canon 917, "One who has received the blessed Eucharist may receive it again on the same day only within a eucharistic celebration in which that person participates, without prejudice to the provision of Canon 921, #2."

That means, whenever, wherever, however a person has received holy Communion, he or she may receive a second time on the same day if the person is participating in the celebration of Mass.

So, if the person has already received Communion in or outside of Mass, he or she may receive a second time if it is during a Mass in which he or she is participating. A person may not just walk in at Communion time and receive a second time. Canon 921, #2, however, allows anyone in danger of death, from any cause (a heart attack, missile attack, natural disaster, etc.) to receive Communion as viaticum a second time during the same day whether in or outside of Mass. In fact, the Code strongly suggests that the person receive again in such circumstances.

Cases where these canons might most frequently apply are those in which a person has attended Mass on Saturday morning and then attends a Mass on Saturday evening to satisfy the Sunday obligation. The person may receive at both Masses.

The same applies for someone who attends a daily Mass in the parish and then attends a wedding or funeral Mass in the evening. Again, the person may receive in both instances.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home